Hvad er ørevoks ?
I vores øregang sidder nogle små hårsække og nogle små kirtler, som danner ørevoks. Denne er nødvendig, fordi den beskytter vores ører mod infektion, og på den måde er øregangen fra naturens hånd selvrensende. Normalt flyder ørevoks ud af sig selv og vaskes let bort. Nogle har ganske lidt ørevoks, mens andre har meget. Når ørevoksen ikke kommer ud af øret, dannes en prop. Årsagen kan være stor produktion af ørevoks, en trang eller buet øregang eller kraftig hårvækst i øregangen.

Hvordan dannes en prop af ørevoks ?
Hvis ørevoksen ikke flyder ud som normalt, aflejrer ørevoksen sig i øregangen i form af en stivnet prop. Fremmedlegemer i øregangen som f.eks. høreapparater samt hyppig brug af vatpinde øger ofte dannelsen af ørevoks.

Hvad karakteriserer en prop af ørevoks ?
En prop af ørevoks i øregangen giver ofte en klap-fornemmelse, og som regel får man nedsat hørelse. Hørelsen reduceres ofte yderligere, hvis man får vand i øret.

Små børn producerer ørevoks som alle andre, og det kommer ud af sig selv.
Ørerne er selvrensende. Rens ikke øregangene med vatpinde, du risikerer at skubbe ørevoksen længere ind, og du irriterer desuden slimhinden i øret. Brug snippen af et håndklæde eller stofble, når barnet er vasket og lad ellers ørerne passe sig selv. Derfor skyller vi kun i særlige tilfælde ører på børn i vores praksis.

Hvordan fjernes ørevoksen ?
Man må aldrig prøve at fjerne voksproppen med en hårnål, clips eller tændstik. Det kan beskadige øregangens tynde hud, og der kan komme en smertefuld betændelse i øret. Der må heller ikke bruges vatpind, da man bare skubber ørevoksen længere ind i øregangen.
Ørevoks, der er skubbet ind i den inderste del af øregangen har meget svært ved at komme ud igen, og der dannes en prop.

Forberedelser inden øreskylning hos sygeplejersken
Du skal opbløde proppen i øret inden konsultationen. Du drypper med olie, så øregangen næsten fyldes (det kan udemærket være madolie eller glycerin). Man kan også købe andre voksopløsende midler på apoteket. Derefter bruges vandskydende vat, eller man kan smøre vaseline på en tot vat og sætte i øret. Det er en god ide at dryppe inden sengetid og lade det virke natten over. Ved store hårde propper, kan det være nødvendigt at gøre det i flere dage. Det er vigtigt, at denne procedure overholdes, da det ellers kan være meget vanskeligt og til tider umuligt at få voksproppen løs, og det er til gene for slimhinden i øret.

Øreskylningen
Øreskylningen foregår med en speciel øresprøjte med ca. 37 grader varmet vand, og øret skylles til voksproppen kommer ud.

På apoteket kan man sammen med voksopløsende olie købe en lille ballon, så man selv kan prøve at skylle ørevoksen ud.
I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at henvende sig til en øre-, næse- og halslæge.
Der kræves ingen henvisning fra lægen